By: aisyah mrs kay

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Monday, 29-Jun-2009 07:56 Email | Share | | Bookmark
Fruit tart n mexican bun

Salam..
Buat fruit tart ni last week..sesaja bwk utk makan2 kt sekolah......dah 2X buat sebab mende ni sedap sgt...timer kasih kak Yatie from Yatie's Cooking coz sudi share resepi...

Quote:


Untuk dough dia:
250g butter
125g icing sugar
1 biji telur
440g plain flour (tambah tepong kalo adunan lembut sgt)
1. Pukul butter with icing smpai kembang
2. Masukkan telur & pukul sampai sebati
3. Masuk tepung & uli sehingga menjadi dough
4. Tekan dlm acuan utk mendapat size yg diingini
5. Bakar 20 - 25 minit.
Selalunya bila yatie buat adunan untuk size kecil, boleh dpt dlm 110 biji.
Utk inti kastad:
1 tin susu cair
2 tin air (teman kurangkan jd 1 stgh tin sbb lembut sgt)
1 cwn gula
1 cwn tepung kastad
2 egg yolk
1tsp esen vanilla
Campur semua & msk atas api perlahan sehingga pekat.
SELAMAT MENCUBA !!!!



Thursday, 25-Jun-2009 10:30 Email | Share | | Bookmark

Salam...
sejak dah stat keje balik ni..mmg x lekat kt rmh..
fes day skolah dah kena jd Pengurus(yg x kurus-kurus ) team silat sekolah..outstation 2 hr..

hr ni br pegi-balik skolah cam biasa..dpt le puasa berdua ngan asben..sorang2 x best..
sementara tggu buka puasa ni..dpt le apdet sikit gambo2 last week..
Masak kurma ayam ni makan ngan nasi beriani guna rempah instant brand ADAMI..not bad le rasanya..
nak resepi ke?rasanya x yah le ye..tukang masak amatur je...
Masak mee sup ni sehari lepas masak nasi beriani tu..sbb rasa nak kurangkan mkn nasi plak..
masak sup sempoi2 je..tp rajin skit buat 'meatball' ..teman cuma guna daging kisar ramlee, gaul ngan sebuk lada hitam,garam dan kiub ayam..buat bebola..dan kukus...


last 2 days sempat buat kek ni bila tgk stok oren bertimbun dlm peti ais...dah lama dah asben sebut2 nak mkn kek oren..teman buat dono je ...bila time rajin ni br le teman buat ...he..he.....
Resepi ni produce butter kek yg perfect..cuma asben kata rasa dia extra manis..kalo rasa x suka manis bule le reduce gula tu yea... timer kasih banyak2 pd sis Rosya
psst..teman pon dah berjangkit ngan Cik Mat Gebu yg tgh sakan collect pinggan antik...
piring bunga hijau ni mak teman hadiahkan nnti nak korek lagi kt kampung

Quote:



BUTTERY ORANGE CAKE ~by sis rossya

250g butter, softened (i used marjerin)
2 tablespoons finely grated orange rind
330g caster sugar
4 eggs
225g self-raising flour
75g plain flour
180ml orange juice

Preheat oven to moderately slow. Grease deep 22cm round cake pan. Line base and side with baking paper extending paper 5cm above edge of pan.

Beat butter, orange rind and sugar in a medium bowl with electric mixer until light and fluffy. Add eggs one at a time, beating until just combined between additions, fold in flours and juice in two batches. Pour mixture into prepared pan, bake in moderated slow around 150-160C for about 1hr 10mins. Stand in pan 10minutes, turn into wire rack to cool.


Wednesday, 17-Jun-2009 06:45 Email | Share | | Bookmark
Ayu ker puteriku?

 
 
Salam..
Dah lama dah x buat kuih ni..rasanya last buat 2-3 tahun dulu..resepi pon ntah ke mana..tiba2 tringin nak buat sempena kenduri tahlil arwah FIL. kami gotong royong buat kuih ni 4 bancuhan utk packing ngan nasi lemak, anto ke masjid..
Alkisahnya masa mula2 buat tu..lepas masak kuih ni melekat plak ngan acuan dia..rupa2nya kuih ni mmg kena tggu sejuk dulu baru lekang elok..tp xdan le nak tggu sejuk..last2 kitaorang pakai acu apam biasa je..senang je lekangnya..
Rasanya mmg sedap dan gebusss...
terima kasih pd yg share resepi ni iaitu mama kastam tioman dr myresepi
Quote:




Bahan-bahan ( 55 biji )
• 4 cawan tepong gandum
• 1 1/2 cawan gula caster
• 3 biji telor
• 1 1/2 cawan santan ( 1 paket santan segera +1 1/2 cwn air )
• 1 sudu makan ovelette
• 1 sudu makan baking powder
• 1 sudu teh pewarna hijau
• Inti kelapa
• 1 biji kelapa parut putih sahaja
• 2 sudu teh garam
• 1 sudu makan tepong ubi
(**i used tepung naik sendiri sbb maleh nak ayak2 dan santan dr kelapa yg diblend ngan daun pandan)
Cara-cara
1. Ayak tepong bersama baking powder, ketepikan.
2. Putar telor + gula sehingga betul2 kembang.
3. Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
4. Masukkan tepong sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis.
5. Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
6. Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan. Kukus selama 5 minit.

Sementara menghabiskan cuti ni..keje2 sekolah @ marking exam paper pon dah siap...teman pon pelan2 gentel kulit tat..saje2 simpan kot bila2 nak pakai senang..syok plak buat kulit tat ni..
Ater..bila dah ada kulit..mesti le ada isi kan? So teman pon menggodek inti nya..dah lama dah jeling@juling bijik mata tgk kt dapo mak lang tu...
fes time buat..alhamdulillah menjadik...Jemput makan semua..

Quote:




Resepi kulit tat ni dr 'Yatie's Cooking' ..timer kasih kak Yatie..mintak halal dunia akhirat

Blueberry Cheese Tart

Doh pastri (kulit)
250 gm butter (i used majerin)
120 gm gula icing
440 gm tepung gandum (kalo lembik kena tambah tepong lagi)
esen vanila
1 biji telur

Pukul butter dan gula icing hingga kembang.
tambah telur dan esen vanila
Tambah tepung dan uli hingga menjadi doh.
Buat bebola kecil dan gunakan acuan tat untuk membuat kulitnya.
bakar pada 180 degree celcius selama 20 minit.

Filling ( dr The joy Of Baking)
250 gm krim keju
20 gm mentega
60 gm gula halus
1 bj telur

Pukul krim keju,mentega dan gula hingga kembang,tambah telur dan pukul hingga sebati.
Tuang campuran dan inti blueberry ke dalam kulit tat pastri yang sudah dimasak.
Bakar pada 180 degree celcius selama 120 minit.


Friday, 12-Jun-2009 11:16 Email | Share | | Bookmark
i'm back.....

 
Salam....
Alhamdulillah teman dah kembali bersiaran...after abih 'kuarantin' 44 hr...
terima kasih pd kengakawan baru dan lama yg sudi bertandang dan ucapan tahniah..
masa dlm pantang tu..punyala tgn ni gatei nak pegang mixer..mcm2 benda berangan nak buat...tp mmg kena tggu le sampai abih betui2...hu..hu..
dan yang menyedihkan..after baby Amjad 45 hr ..atuk @FIL telah pulang ke rahmatullah di Hosp T.I disebabkan pneumonia@ jangkitan paru-paru..Al-Fatihah


Ari2 dok mengulit budak kecik ni...mmg xleh tinggal langsung..sbb abang dia asyik nak buli je..ditekan2..digigit2...dicubit2 adik dia..

Quote:



ha..arini teman buat 'kek cekelat gila'...after jenjalan kt MyResepi pg td...tertengok resepi kek ni yg x pakei telur...so..teman pon try le..memandangkan dlm peti ais cuma ada sebijik telor je..
Kek ni mmg sedap..sama cam kek bertelur gak...tp adunan ni cuma dpt produce satu loaf kek je.kalo nak buat beso cam biasa tu..kena dabelkan adunannya wokey...
anyway..thanks a lot to aludra yg menyumbangkan resepi yg 'chic n cheap' ni...
teman mintak izin kopipes resepi ni yea....muahss...

Crazy Chocolate Cake (Aludra:MyResepi)
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
• 1 cawan tepung gandum
• 1 cawan gula halus
• 3 sudu besar serbuk koko
• 1 sudu kecil baking soda
• 1 sudu kecil baking powder
• 1/2 sudu kecil garam
• 1/3 cawan minyak canola/minyak sayuran
• 1 sudu besar cuka
• 1 sudu kecil vanilla
• 1 cawan air sejuk
Cara-cara
1. Dalam mixing bowl, masukkan semua bahan yang kering (tepung, gula, koko, baking soda, baking powder, garam). Gaul sebati.
2. Pastu, masukkan semua kandungan cecair, (minyak, cuka, vanilla, air) dan gaul sebati.
3. Masukkan dalam loyang yang dah disapu mentega/minyak sedikit.
4. Bakar dalam oven pada 180C selama 30 min atau hingga tester bersih bila dicucuk keluar dari kek.
5. Boleh dihias dengan frosting kegemaran masing2.


thanks for dropping by....


Saturday, 9-May-2009 10:44 Email | Share | | Bookmark
Ibuku sayang..

Quote:

KEPADA SEMUA PENGUNJUNG FP INI..SEMOGA PENGORBANAN ANDA SEMUA DIHARGAI DAN DIBERKATI....copy paste drp blog Kak Azah..One Day In My Life..terima kasih ye...

Orang kata aku lahir dari perut mak
(bukan org kata...memang betul)
Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati...mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku...mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... mak
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau..... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku.....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak
Aku ada pasangan hidup sendiri.....
Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari...mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu....aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk mak
Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja.... bolehkah kau kirim wang untuk mak? mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya........
Tapi kalau mak sudah tiada.......
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net