By: aisyah mrs kay

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Monday, 27-Apr-2009 06:08 Email | Share | | Bookmark
announcing de arrival..

Quote:

Salam...
Alhamdulillah..teman telah selamat deliver baby boy on 24 april @ 8.40 a.m di hospital teluk intan...
lots of thanks pd kengkawann yg selama ni mendoakan semuanya..
Baby weighted 3.27 kg n was delivered normal..again Alhamdulillah..




Monday, 20-Apr-2009 12:35 Email | Share | | Bookmark
Talam Labu Berlauk

Quote:

Salam..
Arini negeri Perak cuti...so teman pon mengusahakn sesuatu dr buah labu yg dah 4-5 hr bergolek kt dapo tu...
Nak buat pengat labu..teman x minat nak buat lepat...daun pisang xder...
So teman modified resepi kuih talam kak Liza...yg rasanya org slalu buat keladi berlauk...timer kasih kak Liza.....jasamu dikenang

KUEH TALAM CARROT

Bahan
300 gm carrot (teman guna labu parut)
200 tepung beras
40 gm tepung jagung
950 gm santan [1 biji kelapa]
1 s/k garam

Cara
1. Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau sekejap sehingga naik wap dengan api perlahan.
2. Masukkan dalam loyang 10 x 10 inci yg telah dilapikkan pelastik 10 x 10 inci juga.
3. Kukuskan selama 25 - 30 minit.
4. Sejukkan dan taburkan bahan berlauk dan potong.
5. Hidangkan.

Topping
udang kering (geragau)-digoreng dgn sedikit minyak hgga garing
daun sup & daun bawang [racik halus]
cili merah [cincang halus]
bawang goreng

Taburkan inti dan bawang goreng atas kueh talam labu yg telah sejuk dan potongkan.
Hidangkan.



Rasanya lemak-lemak gitew.....lagi sedap kalo mkn ngan sos cili thai...jemput makannnnnn



Tuesday, 14-Apr-2009 12:07 Email | Share | | Bookmark
sana brownis..sini brownis

 
 
Quote:

Salam...
disebabkan x tahan nengok brownis ni di dapo kengkawan...teman pon meggagahkan diri menggodek mende ni......he..he..mak buyung ni..selagi x meletop..sumer benda dia nak makan..


Anyway ..timer kasih kpd akak-akak yg sudi share resepi mabeles ni...
teman kopipes dr fp Kak Rinn (yg ambik gambo power-power)..originated from fp Kak Meen..tokei kek Shah Alam...


MARBLE CHEESE BROWNIES

Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.



Quote:

Timer kasih pada Kak hajar yang bagi award kaler pink kat ateh tu...
Timer kasih x terhingga juga pd kengkawan yg mendoakan yg baik2 utk teman n this coming baby...



Saturday, 11-Apr-2009 07:29 Email | Share | | Bookmark
Makan..makan... lagi..

Quote:

Salam..
Ptg semlam tringin nak mkn chicken chop....
Kuatkan semangat kuar k kedai..walaupon ptg2 camtu lg sedap berlengkor
setelah berperang kt dapo yg...akhirnya siap gak chicken chop versi teman sendiri...
Nak resepi ker? rasa cam x layak je nak tulis resepi....
kali ni nak try buat whip potato sendiri...g intai kt Myresepi..dpt le idea skit..
Hasilnya?..dari segi rasa..not bad (nak puji lebih2 malu plak )..cuma teksturnya x sama cam yg kt kfc tu...kalo ade kengkawan yg tau camna nak dpt tekstur cam kt kfc tu..share le ngan teman...
Teman tanya kt anak2 teman..peh ni nak mkn kfc lagi ke?..xnak..nak mkn umi buat je...Alhamdulillah
komer jgn le gelakkkan org t.i mkn chicken chop ngan kacang panjang..sajer nak bg kaler hijo...

sambil2 buat chicken chop..buat skali puding laici..
mmg sedap dan senang..copypes dr blog UMMI HOME SWEET HOME..time kasih krn share resepi...


Puding Laici Dangdut
Bahan:-

10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
2 liter air
2 cawan gula
2 tin laici (asingkan airnya)
1 tin susu cair
Cara-Cara:-
Masak agar-agar hingga mendidih.
Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
Kemudian sejukkan dalam fridge.
Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.
(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)

Anyway..skrang dah 38 weeks...dah siap le ala kadar...teman xtau lg XX or XY..so balun je kaler yg mana suka...tp asyik2 pilih yg pink..camna??



Tuesday, 7-Apr-2009 07:47 Email | Share | | Bookmark
makan..makan..makan..

 
 
Quote:

Salam...
dah dekat sebulan teman x kemas romah ni ha...sebuk melawat romah kengkawan..romah sendiri terbior..
bukan ape..mood nak pegang sudip lagi tinggi dr mood nak pegang kamera..jd lepeh masak..makan...
itule rutin mak buyung ni........berat badan ni pon dah 75 kg...bule k menten cam si wawa tu lepeh deliver nnti...x tau le...tunggu je le........
Anyway..semalam anak buah teman kirimkan krim puff ni satu taperware...sedap sesgt..
rasanya dah bertahun x makan mende ni...rasanya dlm 10 minit je..mende ni dah licin...
resepi xder..tggu teman korek dr dia dulu......


Yang ni plak..teman buat sempena abang teman dtg dr kl..
resepi by Agnes Chang dr "Baking Made Easy'..
Resepi ni sebenonya x bubuh choc rice..teman sajer2 je tambah...rasa kek ni mmg sedap..lain dr kek biasa sbb ade bubuh nestum...dan nak buat pon senang

Family Nestum Cake
Bahan-bahan..
240 gm butter /majerin
200 gm gula kastor
1 tbsp madu
4 bj telur
50 gm nestum
200 gm tepung naik sendiri
150 ml susu
choc rice ( sajer2 tambah)

Cara membuat:
Pukul butter dan gula hingga berkrim dan ringan.
Tambah telur sebiji demi sebiji.
Tambah nestum dan madu.
Tambah tepung dan susu secara berselang seli hingga habis.
Bakar pada suhu 180 degree celcius selama 45 minit.


[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net