By: aisyah mrs kay

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Saturday, 21-Mar-2009 09:04 Email | Share | | Bookmark
Crunchy Oat Delights

Quote:

Salam to all..
dapat resepi ni masa merayap kt dpo Aunty Yochana yg femes tu.....
Thanks a lot aunty for sharing dis lovely recipe..2 thumbs up

Biskut ni mmg senang dibuat..rasanya plak mmg rangup banget...ahaks


Ingredients : (A)

125 gm. Butter
1 Tbsp. shortening
1/8 tsp. salt
80 gm. castor sugar ( i used brown sugar..nak abihkan stok)
1 tsp. cappuccino paste or coffee paste (xder..so bubuh vanilla esen)
1/4 tsp. Bicarbonate of Soda

Ingredients : (B)

30 gm. Oats - Quaker brand - toasted and blended
30 gm. Cocoa Crunch - crushed with your hands (bubuh cornflake)

Ingredients (C):

150 gm. Plain Flour(i used pau flour)
30 gm. Cornflour
1 Tbsp. Rice flour

Decoration:

Cooking chocolate , eggs and Nestum

METHOD:

(1) Beat ingredients (A) till creamy.
(2) Add in (B) , followed by (C) and mix into a dough.
(3) Roll the dough into small oval shape, dip into the beaten eggs and roll over the Nestum. Place onto baking tray and bake at preheated oven at 140C for about 30 mins. or till crispy.
(4) Cool the cookies and dip one end of the cookie into melted cooking chocolate. Then place into paper cups and serve.




Monday, 16-Mar-2009 08:39 Email | Share | | Bookmark
Basic Muesli Slice

Quote:

Salam..
tak penah teman begitu teruja nak try sesuatu resepi..tp pagi ni bila ngintai dapo En Mat Gebu..teruih teman teman tergoda..terkesima...
teruih siap-siap nak g menyoping bahan2 utk buat benda ni...

BAHAN-BAHANNYA
2 cawan rolled oats
2 cawan cornflakes, ramas sedikit (boleh guna coco pop, rice bubble, honey star atau campur kesemunya)
60 g campuran kekacang, dipotong kecil (i used badam, kacang tanah dan gajus)
40 g kismis (atau buah2 kering yang anda suka)
1/4 cawan coklat chip (optional)
150 g mentega
1 camca mentega kacang(x bubuh)
1/2 cawan madu
bijan (teman saje tambah)

CARA MEMBUATNYA

Lenser tin leper berukuran 10 x 10 inci dengan mentega, alas dengan aluminum foil dan lenser aluminium dengan sedikit mentega juga (LG, dia guna kertas minyak jee). Panaskan oven pada suhu 180C.
Cairkan mentega dan mentega kacang atas api sederhana, kemudian masukkan madu dan masak dengan api perlahan hingga bancuhan pekat sedikit, biarkan suam.
Satukan rolled oats, cornflakes, kekacang, kismis dan coklat chip dalam satu bekas. Tuang no. 2 dan gaul hingga semua bergaul rata. Alih ke dalam tin yang telah disediakan tadi. Ratakan dan tekan biar padat sedikit.
Bakar selama 30 minit. Keluarkan dari oven dan biar sejuk sepenuhnya. Masukkan dalam peti sejuk sehingga dingin. Boleh dipotong atau dipatahkan saja....

Terima kasih pd En Mat Gebu..dan pada kengkawan yg sudi share resepi ni..

Ni rupanya b4 di'oven'kan...


Ni rupanya bila dah jadi..

Rasanya mmg best..sekali gigit ala-ala.cornflakes madu..dua kali gigit sebijik cam muesli bars Uncle Toby's ..ahaks..


Saturday, 14-Mar-2009 09:25 Email | Share | | Bookmark
Pelangi petang,sardine puff, kek kiwi

Quote:

Salam...
Arini kiter cuci mata melihat keindahan ciptaan-Nya..
Gambar ni teman ambik dr dlm keta...di area sawah padi di Sungai Manik,T.I..
Lately ni..kat T.I slalu hujan petang-petang.....dan diikuti ngan kilat sabung-menyabung...


Malam semalam teman buat sardine puff pakei instant puff pastri "Kawan"..mmg senang dan sedap...
Tp kt T.I xde jual..kena bli kt KL...teman kopipes resepi kak meen je le...timer kasih..


Sardine Puff
1 paket pastry puff (saiz kecil jenama kawan)..ada ler 10 keping)
1 tin sardine (tin plg kecik)
5 btg crab stick (potong kecil) (teman x bubuh)
1 labu bawang besar (hiris nipis)
1 sudu teh serbuk lada hitam
garam secukup rasa

Kita wat inti dulu
> Tumis bawang sehingga layu, masukkan serbuk lada hitam.
> Masukkan sardin...penyek2kan sardin kasik hancur
> Masukkan crab stick & gaul rata.
> Masukkan garam

>Keluarkan pastry puff dr peti sejuk (biokan kt suhu bilik about 30 min)
>Bentang pastry..masukkan inti..lipat...klim tepi pastry dgn garfu..
>Lorekkan atas pastry ngan pisau..
>Sapu kuning telur atas pastry..
> Bakor sehingga kekuningan...
> Makannn...



ni plak..cam biasa le..order dr kawan...buat yg simple2 bule le...deko pon ntah ape-ape..


Tuesday, 10-Mar-2009 09:08 Email | Share | | Bookmark
2 hari yg hectic

Quote:

salam..
last week..iaitu pd 2 dan 3 mac..teman join 2 trip...penat mmg penat..lenguh dok dlm bas.....tp nak buat camna..dah kebetulan trip tu tarikhnya dekat2..teman redah je le..

Day 1 (2 Mac 2009)
trip ni untuk cikgu2 sekolah teman je..kitaorang dapat cuti spesel ari tu....
Dua tmpt utama lawatan ilmiah ni ialah ke syarikat Karangkraf dan kilang roti Gardenia yg terletak di Shah Alam.

Kat sini..we all diberi briefing oleh org kuat Karangkraf, dibawa melawat tempat reporter2 bekerja dan dibawa melawat ke tempat percetakan semua produk2 Karangkraf..tp teman x dapat le masuk tmpt printing tu sbb x sesuai tuk mak buyung n kanak2..so sambil2 tggu yg lain tu..kitaorang bersoping kt bookstore ni..dpt less 15 %

Destinasi kedua ialah kilang roti Gardenia yg terletak di area Shah Alam juga...
ha...ni dia duta baru Gardenia

Di sini kami dibawa melihat bagaimana roti dihasilkan mengikut peringkat.
Ni dia upacara penyerahan token dr ketua rombongan En Amin kepada officer Gardenia,Cik Sha.
Cik Sha ni terkejut sbb ingatkan ahli2 rombongan ni budak sekolah..tp yg turunnya dr bas sumenya 'budak sekolah' veteren

Dah habis 2 tmpt ilmiah...we all pon ajak le ketua rombongan ke tmpt x ilmiah plak..ape lagi..Jln TAR le...
Teman pon bwk le member2 yg jrg turun kl tu soping kt area arked tu...habih setiap lorong we all redah..tp teman x bli ape pon...teman jd tukang bargain je..
habih soping..we all pon bertolak balik ke teluk Intan dan sampai kul 10.30 mlm...

Day 2 (3 Mac 2009)
Bangun pagi2 terus bersiap utk second trip..kali ni teman bwk 2 askar teman tu...
trip kali ni bwk student2 Biology sekolah teman melawat FRIM di Kepong dan MSU di Shah Alam..

Ni gambar masa Ketua rombongan En Azlan menyerahkan token dr pihak sekolah kpd officer FRIM.

selepas di beri briefing..para pelajar dibawa melawat ke 'Canopy Walk'..Masa tgh briefing ni..teman dah kena pacat..sib baik sekor je yg sesat

Teman anak beranak x dpt le join 'canopy walk' tu..so kitaorang pon ronda2 area FRIM tu..
Kebetulan ade 'fish spa'..teman pon try le..
At first mmg geli geleman..x yahan..asyik tarik kaki dr air je..bukan ape..bila teman celup je kaki..ikan2 tu pon serbu...makan besor depa..byk beno sel2 mati kt kaki teman ni..kaki anak2 teman depa x pandang pon....

Then, after zohor..we all pon bergerak ke destinasi kedua iaitu MSU Shah Alam..

di sini..student diberi briefing oleh lecturer MSU ttg peluang pekerjaan dlm bidang bioteknologi..dan dibawa melawat ke makmal2 biologi dan kimia..
Pas tu ..we all pon bertolak balik....sampai t.i kul 10.00 mlm..penatzzzzzz
Terima kasih krn sudi singgah....


Saturday, 7-Mar-2009 12:24 Email | Share | | Bookmark
Salam Rindu...

 
 
Quote:


Salam..
Dah sebulan ghopernya teman x ber'entry'....sibuk ape ntah mak buyung ni..bila x bz..line streamyx lak problem....
Teman bat bronis ni akibat terjangkit penyakit'brownis menggiler' dr kak meen shah alam..pakei resepi yg simple..hasilnya mmg sedap...licin dlm sekelip mata...hu..hu...

Kak Meen..teman kopipes ye...mintak halal dunia akhirat..

SIMPLE BROWNIES
Bahan2
250 gm Butter
1½ cawan gula kastor
4 biji telur gred A
1 sdt garam
1 sdt esen vanila
1 cawan self raising flour
1 sdt baking powder
½ cawan serbuk coklat
1 cawan kekacang (walnut & badam) - roasted & chopped

Cara2:-
1- Cairkan butter, tutup api & masukkan gula & garam...kacau sehingga sebati (guna wisk jerr)
2- Masukkan telur, kacau lagik..
3- Masukkan esen
4- Masukkan tepung yg tlh diayak bersama baking powder & serbuk coklat - kacau sehingga sebati..
5- Masukkan kekacang..
6- Masukkan dlm pan bersaiz 12 X 12 X 3 yg telah disapu dgn majerin & ditabur dgn sdkt tepung..
7- Bakar selama 25 minit..
8- Tggu sejuk dan boleh dicurah dgn topping coklat..




Yang ni plak..kek blueberi...bukannya kedekut resepi..tp kek ni pakei resepi kek span vanilla biasa..lapiskan ngan fresh cream dn blueberi filling...kek ni member teman mintak letak buah pic ngan kiwi kat ateh kek tu....tgh larat ni..teman buat le...peh ni nak cuti lama



[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net