By: aisyah mrs kay

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Saturday, 7-Feb-2009 05:01 Email | Share | | Bookmark
pau gebuss..n fruit koktel

 
 
Quote:


Salam..
Ntah ngape ye..sejak dua tiga menjak ni..teman rase sunyi je ...dunia fp ni dah x meriah..
teman pon dah xde semangat nak apdet fp...sibuk ngan keje hakiki tu mmg x penah habih..kengkawan plak ramei yg dah pindah..tinggal dua-tiga kerat je ha.....
ape nak buat...
Walau mcm mn pon..life must go on..makan tetap mau makan
Teman buat pau ngan puding ni lama dah..masa cuti CNY baru ni..dibawa g berkelah ngan adik beradik kt kpg..

Aceli..fes taim dulu pakei resepi ni gak..tp ntah silap tang mana..tak menjadi plak...
yang ni kira 2nd taim le...mmg gebuss..puas hati..bubuh plak inti kacang hitam byk2...mmg syiok
Time kasih Kak Meen....jasamu dikenang...

Pau Kak Jasmeen (tokei kek jajahan Shah Alam)

Bahan :-
500 gm Tepung Pau
2 sdt Baking powder
260 gm air suam
1/2 peket instant yis (mauripan) or 6gm
7 sdb gula halus
3 sdb shortening / lemak sayur

Cara :-
- Campurkan tepung & baking powder (gaul rata)
- Bancuh yis & gula dgn air suam, kacau sehingga gula larut
- Masukkan air kedlm tepung & uli sehingga licin..(lembik adunan lbh krg spt adunan roti canai, klu rasa keras, leh tmbh air)
- Masukkan lemak sayur, uli lg sehingga licin..
- Tutup dgn kain, biarkan naik sekali ganda..(teman msukkan dlm oven, set low temp about 30 min)-shortcut step..hehehe..
- Bila dah naik..tumbuk2 utk keluarkan angin..dan bentukkan bulat2 kecil..
- Masukkan inti kegemaran..dah biarkan 10 min sblm dikukus..
- Kukus selama 10 min dgn api yg kuat (jgn lama2)
**Pastikan pengukus dipanaskan terlebih dahulu & balut penutup kukus dgn kain..


Time kasih Kak Liza.....sedap sgt puding ni..esp bile makan sejuk-sejuk..

Puding Buah Campur [Puding Fruit Cocktail]

bahan
10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
6 gelas air
11/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin air buah campur dlam tin...
1 tin buah campur [untuk hiasan]

Cara:
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
3. Tutup api. Masukkan air buah campur dalam tin dan susu cair.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
5. Hidangkan bersama buah campur yang diasingkan tadi.

NOTA
Puding ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk mmemakannya.....


Saturday, 24-Jan-2009 08:10 Email | Share | | Bookmark
Jawab tag ...

Quote:

Jom layan gambo yg x seberapa ni...
Tomyam udang buat baru-baru ni..guna perencah tomyam putih adabi..sedap ..puas hati cam kat kedai..hu..hu..

Dua bijik kek blueberry yg di deko ketinggalan zaman..dah ketandusan idea..dgn bahan2 deko yg limited




Quote:


Peraturan nya:-

1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda. -
2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda - dari Kak Zai-Dapur Impian
Mekacih..kak Zai...Muah..muah..
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).


• Hobi masa muda-muda ..blom kawen dulu..suka membaca..tak kisah le ape pon bahannya esp novel cintan-cintun..tp dah masuk alam rumahtangga ni..masa tuk membaca pon dah berkurang dan genre pon dah lain..walaupon br 30an..teman minat baca MIDI skrang ni….tua sblom waktunya..hu..hu.
• Jarang tgk tv..tp kalo tgk tu suka citer yg kalerfull mcm citer kat Hallmark tu..
Dan tak suka tgk citer sedih2..cth: citer penagih dadah ke…bunuh org ke..
Kalo citer Bersamamu tu pon x minat tgk..memberatkan fikiran..
• Suka menggembirakan org lain…
• Paling takut berhutang…rasa x lena tido malam..kalo nak tau,teman skrang pakei keta antic je..senang..xde monthly installment…
tp kalo dah terdesak nnti..terpaksa la..’bertohor je le’..kater org perak..
• Of course suka memasak..kalo idak.. xder le teman bukak fp ni..
• Of course suka makan….feberet food..laksa & tomyam…hu..hu….pedas berapi dan x luper maggi kari (tp xleh makan slalu…)
• Kalo kat skolah..suka bergurau dgn student….tp kalo depa buat hal..gua bule tuko jd ‘hijau’…
• Pening & runsing kalo rumah bersepah..tp romah teman skrang xde le kemas mana pon..suam-suam kuku jer..
• Tringin nak sambar ‘gadget’ baru..baru dapat ambik gambo cantik2 cam kak Rinn tp xder rezki lagi..
• Kalo bule nak jd kaya dan dermawan cam Syed Al-Bukhary..

Kiter nak tag kenkawan lain plak..
*Shima UK
*Salleh starbucks
*Kak Amal Alor Star
*Rahaniss Bangi
*Mariam Penang
*Kak Syida Fotographer & Beading
*Bungaros Oman

Alamak..x cukup sepuluh ...selamat le komer
Kepada yg x tersebut nama..sudi-sudi le ambik award ni yea..



Wednesday, 21-Jan-2009 08:19 Email | Share | | Bookmark
Kek Nanas Terbalik Che Tih

Quote:

Salam...
Semalam teman rajin skit..tringatkan kek nanas terbalik kat blog che tam...bahan-bahan pon ade..
teman pon mengayuh le pelan-pelan..
dan hasilnya dapat makan kek yg wangi, lembut dan lembab...kek ni macam kek yg mak-mak kiter buat tu....
Time kasih kpd Che tam dan Che Tih kerana berkongsi resepi ni..
Semoga empunya resepi menghalalkan ilmu ni dunia akhirat..



Kek ni diubahsuai dr resepi asal-Kek Pelangi

Kek Pelangi Che Tih

6 biji telur gred C - Che Tih suka sb banyak telur putih
1 1/2 cawan gula kastor
1 cawan marjerin - Che Tih suka pakai Daisy
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu besar cream of tar tar
1 sudu esen vanila

Cara membuat

1 cawan gula dicampur dengan 6 biji telur serta cream of tar tar. Pukul hingga kembang.
1/2 cawan gula dicampur dengan marjerin dan esen vanila. Pukul sampai kembang.
Campurkan kedua-dua bahan yang telah dipukul dalam satu bekas. Masukkan tepung naik sendiri.
Asingkan kepada tiga warna - kuning (plain), hijau dan merah. (ikut suka)
Masukkan dalam loyang yang telah digriskan dengan marjerin dan ditabur sedikit tepung. Masak selama 45 minit dengan suhu 180 darjah celcius, ikut kesesuaian oven masing-masing.

Untu membuat Kek Nanas terbalik.....

**Adunan kek sama seperti di atas tetapi kurangkan telur kepada 4 biji sahaja.
1 cawan air nenas - dalam tin
Nenas bentuk bulat
Ceri merah dan hijau

Cara membuat

Sama seperti kaedah di atas tapi tambahkan air nanas secawan. Abaikan penggunaan pewarna.
Sapu marjerin pada loyang, tabur gula perang dan susun nenas rapat-rapat. Masukkan ceri hijau dan merah ke dalam nenas yang berlubang.
Tuangkan adunan kek dan bakar dalam oven.





Saturday, 17-Jan-2009 04:41 Email | Share | | Bookmark
Menu rutinku

 
 
Quote:

Salam..
Arini teman keluorkan gambo-gambo yg diperam...Bule dikatakan ni le menu yg berulang-ulang kat dapo teman..ape nak buat.. mak buyung byk masalah..

Ni plak menu lauk tgh hari ni..masak taucu ni feberet teman dari dari kecik lagik..tp sejak kawen ni br skali dua je masak sbb asben teman x gemor..
Masak taucu ni kalo ade sambal belacan ngan ikan goreng...tiga kali tambah wooo...


Ikan cencaru masak taucu

Bahan-bahan
Ikan (digoreng)
Bawang kecil,halia,bawang putih ( dihiris)
sedikit bunga lawang dan kulit kayu manis
Sebungkus taucu
Semangkuk kecil air asam jawa
Sebiji bawang besar (dipotong bulat)
Beberapa biji cili api (diketuk)
Timun (dihiris memanjang dan dibuang biji.)

Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang kecil,halia,bawang putih serta bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga wangi.
Masukkan taucu dan bahan-bahan lain.
Bubuh garam secukup rasa.


Sunday, 11-Jan-2009 10:55 Email | Share | | Bookmark
Happy besday mak..

 
 
Quote:

Salam..
nampaknya dah 11 hari dlm tahun 2009 ni..baru ni teman dapat berentry...
Semalam ade neber teman order kek besday untuk asben dia...Vanilla Sponge Cake..layered with fresh cream n blueberry filling..

lagi satu..teman buat kek choc moist untuk besday bonda teman..tengah hari teman g balik kampung ambik bonda teman bawak ke rawang ..romah mak ndak teman..so bonda teman potong kek kat rawang..

Resepi ni teman dapat dari Kak Ummie Home Sweet Home..thanks kak Ummi ..
teman kopipes kat sini ye..

Rich Choc Moist Cake
Bahan:-
6 oz (170 gm) mentega
14 oz (397 gm) gula kastor (teman kurangkan ke 300 gm )
3 biji telor
7 oz air sejuk

Bahan A (dibancuh):-
1 sudu teh nescafe
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate/coffee emulco atau chocolate/coffe paste

Bahan B (diayak bersama):-
8 oz (226 gm) tepung high protein/tepung roti/self-raising flour/tepung kek
2 1/4 oz (64 gm) serbuk koko
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder

Cara Membuat:-
Griskan loyang kek saiz 9 inci dan lapikkan dengan parchment paper. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula dengan mixer hingga benar2 gebu dan kembang (apabila diangkat adunan tidak jatuh)
Masukkan telor satu persatu sambil dipukul.
Kemudian masukkan bahan-bahan A sambil dipukul lagi.
Masukkan bahan-bahan B sedikit demi sedikit sambil dipusingkan satu hala/arah dengan whisker secara perlahan-lahan sehingga adunan rata dan sebati.
Masukkan air sejuk sambil dikacau lagi sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan hentakkan sedikit loyang supaya mengeluarkan angin.
Bakar pada suhu 170C selama 50 - 6- minit/hingga masak (suhu bergantung kepada oven masing-masing)
Setelah siap, keluarkan dari oven dan biarkan ianya betul-betul sejuk sebelum disapukan dengan chocolate ganache.

Bahan Untuk Ganache/Icing:-
1 tin susu pekat - boleh dikurangkan jika tak mahu terlalu manis.
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung/apa-apa minyak masakan
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam

Cara Membuat:-
Campurkan susu, serbuk koko dan minyak ke dalam periuk.
Masakkan di atas api yang sederhana panas sehingga pekat sambil dikacau selalu dengan whisker.
Kemudian masukkan garam dan esen vanila, kacau lagi.
Setelah adunan agak-agak pekat (tidak perlu sampai menggelegak), tutup api.
Biarkan icing betul-betul sejuk barulah disapu ke atas kek tadi.

** teman x buat ganache resepi ni sebab x cukup bahan..teman cuma buat ganache campur cooking choc ngan fresh cream je...




[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net