By: aisyah mrs kay

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 31-Dec-2008 23:08 Email | Share | | Bookmark
Laksa dan kek gula hangus

 
 
 
Quote:

Salam Maal Hijrah 1430H dan Selamat tahun baru 2009
Teman ni baru balik outstation 3 hari......
arini baru dapat pegang penyapu,pegang mop...(pegang je le )
Teman apdetkan gambo menu weekend baru ni...buat laksa...resepi macam biasa...
(bg yg x biasa tu..kalo nak tau resepi jgn malu-malu tanya ye...)
tp ade gak yg dah makan laksa ni tanya ..camne nak bg laksa ni kaw? knp rasanya lain?
jawapnya..kalo nak buat kuah laksa tu..ikan kena lebih..cili blender lebih..dan selain guna asam keping..teman guna asam jawa..utk sekilo ikan tu..guna sebungkus asam jawa( kecik) ..tu je...


Petangnya teman buat plak kek gula hangus..resepi ni InshaAllah menjadik..dapat dari buku Saji tp x ingat dah keluaran bulan berapa..majalahnya pon ntah ke mana teman simpan..resepinya simpan dalam hp jer..rasa kek ni mmg mengancam..lemak-lemak manis gitew....

Kek Gula Hangus

Bahan-bahan
Gula hangus ( Masak 1 1/2 cawan gula hingga hangus dan tambah 1 cawan air didih)
125 gm butter
5 bj telur
1 1/4 cawan tepung gandum (ayak dgn 1/2 sdb soda bikabonat dan 1/2 sdb baking powder)
1/2 tin susu pekat

Cara-cara
Panaskan kukusan.
Buat gulu hangus dan biarkan suam.
Pukul butter hgga lembut.
Tambah telur sebiji-sebiji.
Tambah tepung,susu pekat dan gula hangus suam..
Biar 10 minit baru kukus 2 jam.Sebaik2nya tutup loyang dgn aluminium foil semasa mengukus.
** teman slalu kukus sejam lebih skit jer..


Ntah ngapa gambo ni x mau sharp...mentang-mentang le teman ni baru nak kenal jarum ngan benang...
Jangan marah ye..merah bebenor
Beading tabur ni walaupon yg paling cikai skali..tp ini je le yg teman minat la ni..mmg xleh lawan le sifu2 beading lain...hu..hu..
Teman jahit kat hujung tgn blaus mak buyung ni..dapat siapkan dalam dua jam..sebelah tgn tu agak rapat sbb masa tu b4 g makan kenduri..otw g kndri teman jahit gak dlm keta..balik kndri sambung salik..tp mata dah ngantuk sbb perut dah full..so nak abihkan cepat..tgn yg sebelah lagik tu jatang-jarang maniknya..




Saturday, 27-Dec-2008 10:28 Email | Share | | Bookmark
Menu ubi kayu....

Quote:

Salam..
Moh jemput tgk menu ubi kayu kat dapo teman...mula-mula teman rebuih jer..mkan ngan sambal tumis ikan bilis dan tempe..tp ubinya keras skit...jd makan pon x berapa laju...


Quote:

Malam tu teman rajin-rajin kan diri buat plak kuih talam...walaupon org rumah ni x berape gemor makn kuih-kuih camni..teman buat gak..kalo depa x makn kiter bagi org lain makan
Teman pakei resepi dari sifu kiter...Kak liza..timer kasih kasih kak liza..kuih ni sedap sgt..tp malangnya teman silap teknik masa tapis ubi tu..teman x tapis sampei kering..jd lapisan bawahnya lembik skit dan
x bule dipotong...tp masa baru lepas masak..asben teman makan ngan sudu jer..pon dah nak abis separuh loyang..anyway teman buat separuh bancuhan jer..nak test power dulu..pas ni bule le buat lagik..si kakak makan yg atas jer..si adik plak suka yg bawah jer..elok le tu..


KUEH TALAM UBI (mintak halal ye Kak Liza..)

Bahan Lapisan Bawah
1 kilo ubi kayu [mesinkan dgn 1 cawan air. Tapiskan ubi tu]

2 cawan air ]
1 cawan gula merah ] masak dan tapiskan
1 cawan gula pasir ]
daun pandan ]

Lapisan Atas
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 s/k garam

Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Ubi kayu dibersihkan dan potong kecil. Masukkan dalam blender dan mesinkan dengan 1 cawan air. Tapiskan. Buangkan air yg ditapiskan.
3. Ambil ubi dalam tapisan dan gaulkan dengan air gula.
4. Sapukan sedikit minya didasar loyang supaya senang untuk memotong kueh ini.
5. Masukkan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak anggaran 30 minit.
6. Bancuh semua adunan untuk lapisan atas. Tapiskan.
7. Masukkan dalam periuk kecil dan masakkan sebentar atas api yg sederhana besar.
8. Kacau rata [jangan tinggalkan] dan tutup api.
9. Bila lapisan bawah[adunan ubi] taelah masak, perlahankan api dan cakarkan permukaan adunan ubi tu.
10. Tuangkan adunan lapisan atas dan kukuskan sekali lagi selama 20 minit.
11. Tutup api dan sejukkan betul2 sebelum di potong dan hidangkan.

Quote:

Yang ni plak..kek buat tgh hari td yg di order oleh kawan sekolah teman utk belated besday doter dia..
inile deko paling kureng rasernyer..sbb barang-barang deko kat dapo teman byk yg xder..ingatkan nak tutup kedai dah....
Teman buatkan kek sponge orang dilapisi dengan whip cream dan buah oren fresh.harap depa suka...





Thursday, 25-Dec-2008 10:50 Email | Share | | Bookmark
Kek Pisang

 
 
Quote:

Salam..
Arini teman nak share resepi satu resepi kek pisang dr buku 'Bicara Kek' by wendy Kor..
dari sehari ke sehari tekak ni nak makan kek pisang..tp sbb keje x settle lagik kita postphone dulu...bila dah siap keje..teruih bli pisang...cari resepi...buat..dan ngapppp...
Alhamdulillah masih diberi nikmat kesihatan dan berselera nak makan..


Quote:

Kek Mentega Pisang

A) 125 gm butter
80 gm marjerin (i used 205 gm majerin)
1 sd teh ovalet
1 sd teh garam
B) 180 gm telur ( i used 4 eggs gred B)
C)250 gm pisang lenyek
1 sd teh esen pisang
D 280 gm tepung protein tggi
1 sd teh serbuk penaik
1/2 sd teh soda bikarbonat (i used 280 gm tepung naik sendiri)
E) 50 ml susu UHT (i used 50 ml air+ 1 sdb susu tepung)

Cara-cara
1. Pukul bahan A pada kelajuan rendah selama 1 minit. Kemudian pukul pada kelajuan tinggi selama 3 minit.
2) masukkan telur satu persatu. Kaut dan pukul pada kelajuan tggi selam 2 minit
3)Campurkan bahan C dan pukul lagi.
4) Masukkan bahan D yg telah diayak dan masukkan susu.
5) Bakar pada 180 degree celcius selama 35-45 minit.

**teman sajer tambah choc rice b4 bakar



Thursday, 18-Dec-2008 10:56 Email | Share | | Bookmark
Jalan-jalan langkawi

Quote:

salam...
mintak maap le banyak-banyak sbb dah bersawang balik romah teman ni ha....
aceli...teman tgh mengadap keroje2 yg stil menimbun...walaupun mengadap hari-hari..rasenye cam x luak-luak..tensen.....
masak? eee...mmg le tak....hari-hari perangat lauk kedai jer...
kalo masak pon rebuih kerang jer...almaklumle mak buyung x cukup darah semedang.....
dah berkilo-kilo telan kerang...susah beno nak naikkkan Hb teman ni...
So...teman tempek le gambo yg dah lame peram...
gambo ni masa teman g jenjalan k langkawi masa awal cuti sekolah ari tu...
Ni kali kedua teman ke sana..dan kali ni bawak mak teman soping plak...tp x byk pon sopingnyer...
yg teman berkenan sumenye x cukup bajet
kitaorang stay kat Nadias Inn kat pantai chenang..
ni gambo tiga beranak tgh cari kerang...pantai kat sini cantik...pasirnya putih dan halus...seputih kulit mek2 saleh pakei bikini yg melambak-lambak kat sini...


peh mandi laut..mandi swimming pool plak...


ni gambo kat port yg dah luper namenye...byk yatch cantik2..bestnyer kalo dapat naik....hu..hu..


ni plak kat tepi pantai...pun dah luper namanya..kat sini anginnya kuat ..xde le sepoi-sepoi bahasa cam kat pantai chenang...mase teman parking kat situ..ade grup pak arab ni yg punya le excited ambik gambo ngan pokok nyiur...tersenyum-senyum ambik gambo peluk buah nyiur...
agaknya cam tu le roper kalo teman jumpe pokok kurma ker..pokok epal ker



Friday, 5-Dec-2008 11:09 Email | Share | | Bookmark
Selamat Hari Raya Aidiladha


Quote:

Kami sekeluarga mengucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidiladha buat semua tetamu di ruangan ini..


[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net