By: aisyah mrs kay

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 26-Feb-2010 14:47 Email | Share | | Bookmark
Apam mekar

 
Quote:

Salam..
resepi ni dipersembahkan khas utk mak ndak teman yg telepon last week nk tanya resepi apam yg cantik merekah..
kebetulan ms ronda-ronda dapo kengkawan terjumpa resepi ni kt dapo Kak Wattie Ismail yg dok kt penang tu...
b4 bagi resepi kena le test dulu kan..so ini le hasilnya..mmg gebu dn merekah cantik..sama mcm yg jual kt pasar malam tu...cuma di tekak teman ni rasa cam kurang lemak..rasanya kalo mkn ngan kelapa parut lagi sedap kot...jd rasanya cam puteri ayu gitu...memandai-mandai je teman nih...jangan mareeeee

APAM WARNA WARNI / APAM MEREKAH / APAM MEKAR (thanks to Kak Wattie and Kak Liza..)

Bahan2
250 gm gula - kurangkan kalau tidak suka manis
2 biji telur
1 sk esen vanila
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 sk ovalette
pewarna - ikut suka
acuan kertas(papercup) secukupnya

Cara2
1. Panaskan kukusan. Sebaik2nya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
4. Masukkan ovalette dan pukul lagi.
5. Masukkan tepung dan susu berselang seli sambil dipukul sehingga gebu.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kepada 3 bahagian)
7. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
8. Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya)
9. Letakkan papercup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam papercup tersebut.
10. Kukus selama 10-15 minit (bergantung kepada saiz papercup)
11. Siap untuk dihidangkan.
NOTA:
jika tak mahu warna -warni..just masukkan coklat cair sebahagian adunan dan sebahagian lagi biarkan plain [warna asal]..
dan masukkan dua-dua dalam paper-cup dan kukus saperti biasa dengan api besar..



Thursday, 18-Feb-2010 14:42 Email | Share | | Bookmark
Egg tart

 
 
Quote:


salam kengkawan...
minggu ni kurang stress..sbb byk cuti...dan masa cuti dan le g 'shopping-terapi' kt kl tuh...
ms kt kl ada plak nk mintak tolong watkan egg tart ngan fruit tart..so blk tu terus berkubang kt dapo....
aceli ini kali ke tiga teman buat egg tart ni..fes taim dulu..mmg x jd langsung. org suruh cucuk..teman pon cucuk tat shell tu sampei bocor inti kastart..melembang-lembang dalam loyang
mmg merajuk dah..x nak buat dah..ms tu 2-3 tahun dulu..
peh tu...bln 12 br ni buat gak..ada kwn request..buat le gak...tp pon x jd sedap...penyek je filling kastard tu..masa tu guna resepi yg guna tpg kastard...teman sedekah je le kt kwn tu...
peh tu kelmarin kawan tu order lagi egg tart......x sedap pon order gak...heran teman..
buat je le..rezeki jgn di tolak..musuh jgn dicari
br teringat nk try resepi aunty Yochana yg dok kt s'pore nun...
surprisingly...kali ni egg tart tu betui2 menjadik...sebijik cam egg tart teman mkn ms kecik2 dulu bli kt bakeri cina..(ntah ape dia bubuh Nauzubillah ) sbb tgk kt resepi asal ada bubuh rum...
so kalo saper suka tu ..jgn takut nk cuba..InshaaAllah menjadi...



Egg Tart

Tart shell

200 gm butter
100 gm gula icing
400 gm tepung
1 telur
1 sd teh esen vanilla

Pukul butter dan gula icing hingga rata, tambah telur,esen vanila dan tepung.
Uli hingga menjadi doh.
Ambil sedikit doh dan tekan pada acuan tat yg telah di gris dengan majerin/butter.
Potong bahagian yang berlebihan di tepi dengan pisau.

Egg Custard ( thanks to Aunty Yochana)

280 gm. fresh milk
160 gm. sugar
3 nos. eggs
1 tsp. rum ( omit)
1/2 tsp. vanilla essence

Method:
(5) For egg custard, heat sugar and milk together. Once sugar dissolves, off heat.
(6) Whisk eggs and pour into the milk mixture. Do not whisk till frothy.
(7) Add in vanilla essece.
( Sift the egg custard and pour into tart moulds and bake at 175C till egg custard sets.

dah lama x enterprem gambo kek...jamu mata je le ye...
pada saper yang nk tau camne kek blueberry tu..ialah kek span coklat atau vanila yg dihiris 3 dan dilapiskan dgn fresh cream dan bluberry filling ...tu je...xde resepi spesel...

ok...thanks for visiting


Tuesday, 9-Feb-2010 13:56 Email | Share | | Bookmark
Cuti bajet

 
 
 
View all 4 photos...
Quote:


salam..
kan teman kater sejak dua menjak ni asyik stress je kt sekolah...so mula le otak ni mereka-reka nak k sana sini..jalan-jalan buang minyak..buang duit
ni citer 2 mggu lepas ...ari sabtu tu lebih kurang kul 2.30 ptg..teman tetiba rasa cam nk keluo jenjalan...terus le ajak cik abang keluo..sambil tu kemas apa yg patut..baju selai dua..tp x decide lagik nk pegi mana..cik abg tanya nk pegi mana...teman ckp..pegi le mana-mana..asalkan berjalan..
cik abang tanya..dia kena bwk pancing ker?...teman ckp..suka hati le..nk bwk ape pon....
so we all pon bergerak le ke arah manjung...on de way tu br tringat ada satu pot pancing baik punya kt segari...dekat2 lumut gak le...
cik abg pon call geng2 dia...depa pon kau tim nk dtg..siap suruh bli brg2 nk msk...depa bawak perkakas je...

ok...ni view dr chalet we all....teruih ke laut.... budak 2ni bangun tido terus main kt situ....


tunjuk skilll baling pancing......


ni dpt ikan sebelum tu...ikan sembilang besar punya


tgh hr tu...teman msk kari ikan sembilang.....kt beranda chalet...best sesangat...diiringi angin sepoi-sepoi bahasa.....


anyway..tempat tu namanya Amir Chalet,kampung Baru Segari..dekat-dekat dengan Jambatan Bainun..tp chalet ni mmg sempoi..bukan cam chalet canggih-canggih tu..rege pon rm 50 je satu hari...bule le kan..bajettt
alhamdulillah...kurang le sikit stress tu...dpt relax dlm bilik ngadap tv ngan amjad..depa g mancing...tp tempat mandi utk budak2 xde ler....sian gak kt nisa ngan imran...

pnjg plak le cikgu ni membebel....ok...babai..


Saturday, 30-Jan-2010 03:38 Email | Share | | Bookmark
Kerabu perut

 


Quote:

salam...
teman ni rajin apdet weekend jer....ni jer masa nk lelama kt depan pc nih..tu pon kalo x kena g sekolah.....bz betui kt sekolah skrang....pas satu..satu..ade je mende yg kena siapkan...kepala pon rasa berat..rasa nk telan panadol sepapan..
last weekend sempat ler masak kari ikan...lawan ngan kerabu perut simple nih....
mmg simple...saper-saper pon bule buat.. cuma asben teman komen ras kerabu x cukup mesra sbb teman gaul-gaul manja jer..patutnya kena gaul ganas2 sikitt..


Kerabu perut

Perut lembu (direbus dan dihiris )
bawang besar hiris
air limau nipis
cili api (diketuk)
daun limau purut
tomato (dihiris)
serai (dihiris)
garam dan gula
Gaul semua bahan sampai mesra dan cukup rasa.


Saturday, 23-Jan-2010 07:38 Email | Share | | Bookmark
Kek roti..roti kek


Quote:

Salam hujung minggu..
meh layan gambo kek roti@roti kek teman nih...ni cubaan kali kedua..fes taim buat dulu..tak tau something wrong somewhere..kek tu melimpah keluo..
bila tgk Kak Rinn buat mende tu..berkobor-kobor plak nak try...Alhamdulillah menjadik...cuma tang rotinya cam kurang manis sikit...tp diimbangi dengan rasa kek span pandan yg lemak manis....cam org yg membuatnya..ahaks

teman ambik resepi dr 'Home Bread'..dlm buku ni ada tunjuk gambo step-by step..

Chocolate Cake Bread
Bahan-bahan

Roti
300 gm tepung roti
5 gm susu tepung (1 sudu besor)
3 gm bread improver (x bubuh)
10 gm serbuk koko ( 2 sd besor)
1/2 sd teh garam
180 gm air sejuk
1/2 peket yis
1/2 sdteh choc emulco
15 gm butter
15 gm shortening

Kek
2 bj telur
150 gm sponge mix
30 gm air
sedikit esen pandan
60 gm minyak jagung
( Pukul semua bahan kecuali minyak hingga adunan gebu dan pekat. Tambah minyak dan pukul rata dengan perlahan)

Campurkan semua bahan kecuali buter dan shortening..uli sehingga jd doh yg lembut. Tambah butter dan shortening, uli sampai licin dan elastik.
Tutup doh dengan kain lembap dan rehatkan selama 30 min.
bahagikan kepada 2 bahagian. Biarkan naik 10 minit.
Gelek doh sehingga leper dan gulung. Letakkan doh dalam loyang yang dah dilenser ngan majerin.
Biarkan doh naik 2X ganda. Tambahkan adunan kek.
Bakar pada 180 degree celcius selama 25-30 minit.

anyway..satu adunan ni teman dapat satu loyang 4 segi dan 1 loaf ...puas le makan..




[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net