By: aisyah mrs kay

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 11-Nov-2009 14:42 Email | Share | | Bookmark
Roti jon,Carrot Cake,Blueberry Fruity Cake

Quote:

Salam..
sure ramai yg dah boring tgk gambo kuda ngan koboi teluk intan tu kan!!!!
meh tgk roti jon ni plak..dah berpuluh2 @berpeluh kali buat..tp br ni nk tepek kt sini...
ambik resepi dr kak Amal Alor Star...terima kasih k Amal....byk pahala K Amal berkongsi resepi...senang je buatnya..teman mmg buat inti daging tu siap2..simpan dlm peti sejuk..


ni resepinya..mintak halal ye K Amal..

Bahan Intinye:
- Daging Kisar beku - Ramly
(Dimasak atas kuali spt dlm gambar...utk leraikan dagingnye...masak hingga keluar semua airnye...bila dah ada sikit2 minyak daging tu...masukkan sikit garam dan sebuk kari daging..gaul2 sebentar..masukkan dlm tawpaware....tunggu sekejap..boleh simpan dlm frezzer)

- Untuk 5 biji roti john
5 biji Roti John - dibelah 2 jgn putus..sapu marjerin
5 sudu besar daging kisar spt diatas
1 biji bawang besar...dadu
3 helai daun bawang - hiris jgn halus2 sgt..
1 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu kecil serbuk kari daging
garam
telur 4 - 5 biji (ikut besar saiz telur)
Nota:
Semua ni dicampur sekali..pukul2 sikit dan taburkan atas kuali...
spt gambar (1)--

kemudian letakkan roti aas telur spt gambar (2) dan (3)

Tgk2 sikit bwhnye...untuk pastikan masak atau belum..siap

letakkan sos cili, sos tomato dan mayonis...---siap. dan boleh jual utk niaga..atau makan sendiri.


Ni plak Carot cake yg diambil resepinya dr K Rinn...timer kasih K Rinn share resepi ni..ramai yg kata sedap tau...tp kek ni tak le berapa moist..sederhana moist...



ni resepinya ye...mintak halal ye K Rinn..

CARROT APPLE CAKE

BAHAN-BAHAN:
2 1/2 cwn tepung naik sendiri
1 1/2 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
1 1/4 tsp serbuk kayu manis
Secubit garam halus
3 /4 cwn gula perang halus
3/4 cwn (atau kurang) gula castor
4 biji telur
1 cwn minyak jagung
100gm mentega, dicairkan
200gm lobak merah, diparut
150gm apple hijau, diparut (x bubuh pon)
30gm hazelnut (Boleh ganti dengan kekacang lain... ) (bubuh walnut+almond)

CREAM CHEESE TOPPING:
250gm cream cheese
4 sudu makan butter
1/3 cwn gula icing, diayak
1 tsp jus lemon
* Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu. Sapu atas kek.

CARA-CARA:
1. Ayak bersama tepung, baking powder, soda bicarbonate dan garam halus. Masukkan ke dalam mangkuk pengadun.
2. Masukkan kesemua bahan lain.
3. Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana untuk selama dua minit.
4. Lengser loyang 9 inci dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas. Tuang adunan.
5. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min ke 1 jam ikut oven masing-masing.
6. Sejukkan kek dan hias dengan cream cheese frosting.

Ni plak...kek blueberry fruity...utk besday anak kawan teman..... khairul bariah





SOS...saper2 bule tolong bagitau..camne nk besorkan imej yg cenonet kat atas tu...timer kasih bebanyak


Thursday, 5-Nov-2009 15:49 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 4 photos...
Quote:

Salam..
timer kasih pada kengkawan yg sudi datang bertandang k rmh teman ni...kalo idak rmh ni jadi rumah tinggal susah gak..org tua2 kata..rumah kalo dibior kosong..lebih dr seminggu ..ada le yg menumpang..takut...
kengkawan jgn tak tau..kat teluk intan ni selain ada menara condong, ada gak tempat naik kuda..bule blajo menunggang kuda gak...

dah lama janji ngan anak dara ni..dpt je naik kuda..terus kembang kempis hidung....





Wednesday, 28-Oct-2009 12:07 Email | Share | | Bookmark

Quote:

Salam 1 Malaysia...

saper suka mkn baulu gulung? teman x suka sbb manis bebenor...tp teman dah lama tolong kawan jual kuih ni..sbb kuih ni ada peminatnya yg tersendiri...adunan baulu yang lembut dilapisi homemade jem nenas dan digulung cam swiss roll...;short and sweet' kalo minum ngan teh 'O" tawor sedap weh....



budak amjad ni suka benor isap jari kaki...ish..ish...ish..




kalo makan mmg comot habih....




Friday, 23-Oct-2009 07:58 Email | Share | | Bookmark

Quote:

Salam..
ni gambo masa raya baru ni...budak2 ni sebok nk beraya ke teratak comel cikgu..cikgu jamu piza je...habih tiga keping...
sronok bila ngajo budak2 beso ni..bole bersembang cam kengkawan...kalo ambik gambo pon org xtau yg mana satu cikgu kan...tp sbb dah dukung budak kecik tu..habih turun saham teman..ha..ha..
sesaja bubuh gambo ni..ni hasil asben edit gambo kt picnic. nampak le bini dia ni appreciate kan..sape x sayang laki weh...... nisa tu suka sgt ambik gambo buat muka yg pelik-pelik.....akak-akak sumer dah control ayu
habih spoil gambo

xyah citer le..dah tau dah kan...nak resepi? tgk kt sebelah ye...tp teman x janji..buat sekali dah jadi...usaha cuba jaya wokeh...pandan layer ni selalu di'order' utk buat hantaran cam kt bwh tu...




Saturday, 17-Oct-2009 01:08 Email | Share | | Bookmark

Quote:

Salam...
Jemput jamu mata ngan ciskek teman buat semalam...base tu guna vanila sponge cake yg reject...
lapisan cheese tu guna chese cake mix...cuma pukul ngan full cream milk dan air sejuk...

dah lama buat kek-kek kenit ni...saja nak try resepi utk kapkek..rasanya mmg mabeles ..tp kek ni lekang plak dr paperliner tu...kalo rambutan lekang mmg teman suka..kalo kapkek lekang...teman mmg hangin...
ada k saper2 nk share resepi yg x me'lekang'kan ???
resepi utk kapkek ni.....sori..dah lupa letak kt mana nanti le..kalo jumpa..



Quote:

ni gambo amjad tgh tido...budak ni jarang tido boyan kalo kt rmh..tp semalam nak plak dia...
skrang susah skit nk buat kek...amjad ni suka terkejut kalo dengo bunyi mesin teman tu...kena buat keje dlm bilik 'sound proof' le jawabnye...


ni gambo waktu mlm plak...tido mulut ternganga skit sbb selsema...



[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net