By: aisyah mrs kay

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 31-Aug-2009 14:36 Email | Share | | Bookmark

Quote:

Salam..
Alhamdulillah..pejam celik..pejam celik..dah 1/3 Ramadhan berlalu...tinggal 2/3 je lagi utk kiter sama2 merebut keistimewaan Ramadhan ni..
Esok dah stat keje balik...no more sleep-sleep...sejak poser ni..
lepas sahur..ngaji 2 muka surat....tido balik..nikmatnya rasa....esok xleh dah landing-landing..
buat kek choc moist ni semlam..kwn teman anto sms pagi..fon teman dah kong..xleh receive sms..
dia kol kul 1..nak kek kul 5...buat ni je la..simple dan cepat..



ni menu iftar td....tomyam ayam sempoi,telur dadar,tumis kacang panjang...xder kuih muih...



Saturday, 29-Aug-2009 02:22 Email | Share | | Bookmark

Quote:

Salam...jom jamu mata ngan kek sikit ni..poser-poser pon ada gak yg nak potong kek....kalo larat teman buat..... ntah ape silapnya..fresh cream tu lembik plak....sebab poser kot
utk menu berbuka mmg maleh ambik gambo...sbb sumer simple menu....


dah lama x buat barbie doll cake...menggeletor le juga...nozzle utk frills@renda pon xder..tu yg gown si barbie tu x glemer .....nampak sememeh je kan.....
dua hari-dua malam teman mengejakan si'barbie' ni..berapa puluh kali keluo masuk peti ais...kastemer plak ambik petang semalam..ingatkan ambik pagi..bukan ape budak2 tu pon sebok bukak peti ais..imran kata..'nak tengok je umi'...tau-tau choc plate tu dah patah..kena buat balik...
kek tu takut terbalik plak..nangis teman....





Tuesday, 25-Aug-2009 02:56 Email | Share | | Bookmark

Quote:

Salam..
ni gambo terbaru amjad yg dah genap 4 bulan 2 hr lepas....hr ni xnak berenggang langsung..tgh taip n3 ni pon pegang dia..tido pon sekejap-sekejap je...semalam tido je sepanjang hari...arini nak main je..



ni kek buat masa fes day puasa..kawan teman nak celebrate anniversary..dlmnya kek span oren..
3 bj ceri tu maksudnya 'i luv u'.....ahaks



ntah ngape teman suka benor buat donat...sbb senang kot..mesin yg uli...


ni hasil tuntutan kakak nisa...nak berbuka ngan eskrem mahei ummi pon br fes time makan....rasanya sama je cam eskrem ala-ala cornetto tu....



Quote:

Selamat Meneruskan Ibadah Puasa


Friday, 21-Aug-2009 08:13 Email | Share | | Bookmark
salam ramadhan

Quote:

Salam...
Oppps..jgn betulkan pc anda...anda mmg sedang berada d romah teman..bukan rmh mak lang, atau sifu2 bakeri lain...ha..ha..
teman pon tringin gak nak tempek gambo protege cam mak lang tu..walaupon teman blom lagi dpt status sifu....rasanya ini le protege yg pertama dan terakhir..x konfiden lagi nak ngajo anak org...
anyway..protege teman ni namanya fiza,nak blajo buat fruit tart,nak buat masa raya nnti...



Ni kuih kaswi yg teman buat utk pot luck kt skolah..ikut resepi kak Madiha..timer kasih ye akak..ramai yg puji sedap..ahaks senang je nak buat..sukatan pon just nice utk 2 pelengat kecil...

Bahan2
1 ½ cawan gula merah
5 cawan air
2 sudu besar gula pasir (jika perlu... kalau tak suka manis2 sgt tak perlu tambah)
3 cawan tepong gandum
2 sudu besar tepong ubi
½ sudu kecil kapur sirih/kapur makan (bancuh dengan suku cawan air & tapis semasa nk masukkan dlm bancuhan)
3 sudu besar kicap manis (utk menaikkan rasa lemak & memberikan warna yg lebih gelap)

Bahan2 Lain
Kelapa parut putih secukupnya
Garam halus secukupnya.. ~ digaul bersama kelapa diatas kemudian dikukus sebentar

Cara2 Menyediakan
1. Ambil 2 cawan air (dari 5 cwn air tadi) & campurkan dengan gula merah lalu dimasak sehingga gula merah hancur. Padamkan api & masukkan baki air yg 3 cawan tadi (supaya air gula menjadi suam). Sementara tu panaskan periuk pengukus dengan air secukupnya.
2. Masukkan tepong gandum & tepong ubi ke dalam bekas membancuh. Tapiskan air gula merah ke dalam tepong tadi. Kacau perlahan2 hingga sebati menggunakan whisker. Tambahkan air kapur (tapis juga), kicap manis dan kacau sebati. Jika perlu boleh tambah gula pasir dan kacau lagi hingga gula larut.
3. Tapiskan bancuhan kaswi ke dalam loyang yg sesuai dan kukuslah selama kira2 30 minit atau sehingga masak.
4. Sejukkan sebentar kuih sebelum dipotong. Golek2kan kuih dalam kelapa yang digaul dengan sedikit garam kemudian bolehlah dihidang.

Quote:

Ni order mufin dr jiran..nak bwk ke masjid..teman pakai mufin mix je...


Choc Blueberry ni saje-saje buat utk bwk k rmh mak..nak bg anak2 buah makan..sronok tgk depa berebut2 mkn kek..sekaligus utk yg celebrate besday dr jan-ogos..


Quote:

Selamat Menyambut Ramadhan al Mubarak..Mohon ampun dan maaf sekiranya ada terkasar bahasa selama ini..Semoga kita sama-sama dapat menambah amal ibadah dan meng'upgrade' diri kita lebih baik dr sebelumnya..
ni kad ramadhan dr ezza...terima kasih ye ezza..nnti anto lagi..ezza ni cun..patut le anak pon comel..
like doter like mum...




Thursday, 13-Aug-2009 10:47 Email | Share | | Bookmark

Quote:


Salam...
semoga semua kengkawan sihat2 selalu ekk...kalo kuar rmh jgn lupa pakai 'mask'..lagi baguih kalo pakai purdah terus...InshaAllah dapat protect sistem pernafasan kita dr dimasuki 'bendasing2' yg bahaya tu..Amin...
other than that..we have to boost our imunity system..take balance diet, exercise and of course..
stop smoking...
Semoga ujian-Nya ini mendekatkan lagi kita pada-Nya

Well.. life goes on..tetap gak kena g keje..walaupon kt sekolah.ramai warganya yg x sihat..kiter yg sihat ni..Syukur alhamdulillah..
Tadi baru buat choc moist cake ni..utk regular customer..utk besday laling dia..ahaks..


Ni plak buat kek coklat sempena melayan tekak berposer..buat resepi kak LemonGrass yg duduk nun jauh kt australia...tengkiu kak LG..dah lama tau teman cari resepi kek coklat camni..aceli dia x le mcm kek sbb padat sgt...tp teman sukeeeee

Budak2 tu tanya nak buat kek saper..teman ckp utk kakak nisa..sbb besday dia 28 Ogos ni..umi buat siap2..takut tak sempat..tu yang beria tiup lilin

Kek coklat

•1/2 cawan gula perang (brown sugar)
•1/2cawan susu pekat
•1 cawan tepung gandum
•1/2 cawan sebuk koko
•1/2 cawan minyak masak/ minyak jagung
•1/2 cawan fresh milk
•1 biji telur (59g/gred A)
•1/2 sudu teh baking powder
•1/2 sudu teh esen vanila
•1/2 cawan air panas (I used boiling water)
-Mix everything together (except air panas) in a big bowl using hand mixer for about 2-3 minutes until all bercampur sebati. Then add the boiling water and beat it again until just combined.

-The mixture will be very runny but don't worry .

- I used a round 6 inchesx 3 inches baking tin. Sebab recipe ni cuma guna sikit aje baking powder and guna plain flour, kek ni tak naik sangat, tu yang nampak padat sgt2. For those yang tak suka kek padat, kena lah tambah baking powder lagi ye.

-Bake it at 160C for about 50 minutes. I tak tengok sangat the time it took to complete the baking process sebab I just cucuk dgn skewer, bila nampak kek tu masih cling to the skewer a bit, I matikan oven. I tak nak ter over cook, takut kering sangat pulaknya.

-Then bila dah sejuk, hiaskan lah dengan choc ganache . And masukkan dalam fridge for a few hours before serving to make it denser.



[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net