By: aisyah mrs kay

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 5-Dec-2008 04:01 Email | Share | Bookmark
biskut makmur dan wafel

 
 
Quote:

Salam...
dah dua tiga ari ni asyik melepek ateh katil jer.. coz batuk,selsema, seram sejuk..
alhamdulilah..arini baru lega skit
Mggu ni mmg nak full rest coz..next week sampei abih school holiday teman akan stat keroje2 SULIT... n teman kena all-out so that bule relax cepat
Lagi satu..teman jd trauma nak masuk dapo coz 4-5 ari lepas teman terjumpa jejak si cencurut kat dapo teman...teman ni mmg penakut mende2 cam tu...tido malam pon dah x lena..sekejap-sekejap terjaga
ade satu pagi i tu..teman nak masak nasi goreng..asben xder..teman terpaksa ajak neber temankan kat dapo
mmg penakut giler-giler
Anyway...b4 demam aritu..we all buat lagi biskut makmur sempena raya aidiladha ni..
kalo ader yg tringin bule try resepi simple ni...



Biskut makmur

Bahan-bahan
1 kilo kacang tanah (digoreng tanpa minyak,dibuang kulit dan dikisar)
1 kilo gula (dimesin)
1 kilo tepung gandum
1 tin sederhana minyak sapi (QBB is the best)-letakkan tudung periuk diatas api dapur dan letakkkan tin minyak sapi yg telah dibuka penutupnya-untuk cairkan minyak sapi tu dan tggu suam.

Cara-caranya
1. Ambil separuh kacang tanah dan campurkan gula halus untuk dijadikan inti.
2. Gaulkan tepung dgn minyak sapi sedikit demi sedikit supaya ia menjadi adunan yg lembut.
seeloknya buat sikit-sikit sbb adunan ni cepat kering.
3. Ambil plastik bentuk empat segi dan letakkan sedikit adunan td dan leperkan.
letakkan inti kacang dan lipat adunan dengan plastik.
4. Bakar pada suhu 80 degree celcius selama lebih kurang 10 minit.
5. Bila dah masak, ayak gula halus ke atas biskut yg masih panan supaya ia melekat.

wafel ni br buat pagi ni...aceli acuan wafel ni beli lame dah..tp x sampei seru lagi nak dimanfaatkan
Bli kt tesco..RM50++ rasenyer..
Bole la..kalo setakat nak makan sendiri..sbb kt teluk intan ni xder Muslim Waffle...
Cuma kalernya kureng sekata dan kena slalu check supaya x hangit..
teman suka kalo makan ngan peanut butter dan jem straberi...

Waffle
Bahan-bahan

150 gm tepung gandum
1 1/2 sd kecil baking powder
sedikit garam
1 sd besar gula
2 biji telur
250 air (atau susu segar lagi sedap)
2 sd besar susu tepong
60 ml minyak
sedikit esen vanilla

Blend semua bahan dan tuangkan ke dalam acuan wafel.

Selamat mencuba




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net