By: aisyah mrs kay

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 27-Dec-2008 10:28 Email | Share | Bookmark
Menu ubi kayu....

Quote:

Salam..
Moh jemput tgk menu ubi kayu kat dapo teman...mula-mula teman rebuih jer..mkan ngan sambal tumis ikan bilis dan tempe..tp ubinya keras skit...jd makan pon x berapa laju...


Quote:

Malam tu teman rajin-rajin kan diri buat plak kuih talam...walaupon org rumah ni x berape gemor makn kuih-kuih camni..teman buat gak..kalo depa x makn kiter bagi org lain makan
Teman pakei resepi dari sifu kiter...Kak liza..timer kasih kasih kak liza..kuih ni sedap sgt..tp malangnya teman silap teknik masa tapis ubi tu..teman x tapis sampei kering..jd lapisan bawahnya lembik skit dan
x bule dipotong...tp masa baru lepas masak..asben teman makan ngan sudu jer..pon dah nak abis separuh loyang..anyway teman buat separuh bancuhan jer..nak test power dulu..pas ni bule le buat lagik..si kakak makan yg atas jer..si adik plak suka yg bawah jer..elok le tu..


KUEH TALAM UBI (mintak halal ye Kak Liza..)

Bahan Lapisan Bawah
1 kilo ubi kayu [mesinkan dgn 1 cawan air. Tapiskan ubi tu]

2 cawan air ]
1 cawan gula merah ] masak dan tapiskan
1 cawan gula pasir ]
daun pandan ]

Lapisan Atas
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 s/k garam

Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Ubi kayu dibersihkan dan potong kecil. Masukkan dalam blender dan mesinkan dengan 1 cawan air. Tapiskan. Buangkan air yg ditapiskan.
3. Ambil ubi dalam tapisan dan gaulkan dengan air gula.
4. Sapukan sedikit minya didasar loyang supaya senang untuk memotong kueh ini.
5. Masukkan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak anggaran 30 minit.
6. Bancuh semua adunan untuk lapisan atas. Tapiskan.
7. Masukkan dalam periuk kecil dan masakkan sebentar atas api yg sederhana besar.
8. Kacau rata [jangan tinggalkan] dan tutup api.
9. Bila lapisan bawah[adunan ubi] taelah masak, perlahankan api dan cakarkan permukaan adunan ubi tu.
10. Tuangkan adunan lapisan atas dan kukuskan sekali lagi selama 20 minit.
11. Tutup api dan sejukkan betul2 sebelum di potong dan hidangkan.

Quote:

Yang ni plak..kek buat tgh hari td yg di order oleh kawan sekolah teman utk belated besday doter dia..
inile deko paling kureng rasernyer..sbb barang-barang deko kat dapo teman byk yg xder..ingatkan nak tutup kedai dah....
Teman buatkan kek sponge orang dilapisi dengan whip cream dan buah oren fresh.harap depa suka...





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net