By: aisyah mrs kay

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 11-Nov-2009 14:42 Email | Share | Bookmark
Roti jon,Carrot Cake,Blueberry Fruity Cake

Quote:

Salam..
sure ramai yg dah boring tgk gambo kuda ngan koboi teluk intan tu kan!!!!
meh tgk roti jon ni plak..dah berpuluh2 @berpeluh kali buat..tp br ni nk tepek kt sini...
ambik resepi dr kak Amal Alor Star...terima kasih k Amal....byk pahala K Amal berkongsi resepi...senang je buatnya..teman mmg buat inti daging tu siap2..simpan dlm peti sejuk..


ni resepinya..mintak halal ye K Amal..

Bahan Intinye:
- Daging Kisar beku - Ramly
(Dimasak atas kuali spt dlm gambar...utk leraikan dagingnye...masak hingga keluar semua airnye...bila dah ada sikit2 minyak daging tu...masukkan sikit garam dan sebuk kari daging..gaul2 sebentar..masukkan dlm tawpaware....tunggu sekejap..boleh simpan dlm frezzer)

- Untuk 5 biji roti john
5 biji Roti John - dibelah 2 jgn putus..sapu marjerin
5 sudu besar daging kisar spt diatas
1 biji bawang besar...dadu
3 helai daun bawang - hiris jgn halus2 sgt..
1 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu kecil serbuk kari daging
garam
telur 4 - 5 biji (ikut besar saiz telur)
Nota:
Semua ni dicampur sekali..pukul2 sikit dan taburkan atas kuali...
spt gambar (1)--

kemudian letakkan roti aas telur spt gambar (2) dan (3)

Tgk2 sikit bwhnye...untuk pastikan masak atau belum..siap

letakkan sos cili, sos tomato dan mayonis...---siap. dan boleh jual utk niaga..atau makan sendiri.


Ni plak Carot cake yg diambil resepinya dr K Rinn...timer kasih K Rinn share resepi ni..ramai yg kata sedap tau...tp kek ni tak le berapa moist..sederhana moist...



ni resepinya ye...mintak halal ye K Rinn..

CARROT APPLE CAKE

BAHAN-BAHAN:
2 1/2 cwn tepung naik sendiri
1 1/2 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
1 1/4 tsp serbuk kayu manis
Secubit garam halus
3 /4 cwn gula perang halus
3/4 cwn (atau kurang) gula castor
4 biji telur
1 cwn minyak jagung
100gm mentega, dicairkan
200gm lobak merah, diparut
150gm apple hijau, diparut (x bubuh pon)
30gm hazelnut (Boleh ganti dengan kekacang lain... ) (bubuh walnut+almond)

CREAM CHEESE TOPPING:
250gm cream cheese
4 sudu makan butter
1/3 cwn gula icing, diayak
1 tsp jus lemon
* Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu. Sapu atas kek.

CARA-CARA:
1. Ayak bersama tepung, baking powder, soda bicarbonate dan garam halus. Masukkan ke dalam mangkuk pengadun.
2. Masukkan kesemua bahan lain.
3. Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana untuk selama dua minit.
4. Lengser loyang 9 inci dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas. Tuang adunan.
5. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min ke 1 jam ikut oven masing-masing.
6. Sejukkan kek dan hias dengan cream cheese frosting.

Ni plak...kek blueberry fruity...utk besday anak kawan teman..... khairul bariah





SOS...saper2 bule tolong bagitau..camne nk besorkan imej yg cenonet kat atas tu...timer kasih bebanyak


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net