By: aisyah mrs kay

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 18-Feb-2010 14:42 Email | Share | Bookmark
Egg tart

 
 
Quote:


salam kengkawan...
minggu ni kurang stress..sbb byk cuti...dan masa cuti dan le g 'shopping-terapi' kt kl tuh...
ms kt kl ada plak nk mintak tolong watkan egg tart ngan fruit tart..so blk tu terus berkubang kt dapo....
aceli ini kali ke tiga teman buat egg tart ni..fes taim dulu..mmg x jd langsung. org suruh cucuk..teman pon cucuk tat shell tu sampei bocor inti kastart..melembang-lembang dalam loyang
mmg merajuk dah..x nak buat dah..ms tu 2-3 tahun dulu..
peh tu...bln 12 br ni buat gak..ada kwn request..buat le gak...tp pon x jd sedap...penyek je filling kastard tu..masa tu guna resepi yg guna tpg kastard...teman sedekah je le kt kwn tu...
peh tu kelmarin kawan tu order lagi egg tart......x sedap pon order gak...heran teman..
buat je le..rezeki jgn di tolak..musuh jgn dicari
br teringat nk try resepi aunty Yochana yg dok kt s'pore nun...
surprisingly...kali ni egg tart tu betui2 menjadik...sebijik cam egg tart teman mkn ms kecik2 dulu bli kt bakeri cina..(ntah ape dia bubuh Nauzubillah ) sbb tgk kt resepi asal ada bubuh rum...
so kalo saper suka tu ..jgn takut nk cuba..InshaaAllah menjadi...



Egg Tart

Tart shell

200 gm butter
100 gm gula icing
400 gm tepung
1 telur
1 sd teh esen vanilla

Pukul butter dan gula icing hingga rata, tambah telur,esen vanila dan tepung.
Uli hingga menjadi doh.
Ambil sedikit doh dan tekan pada acuan tat yg telah di gris dengan majerin/butter.
Potong bahagian yang berlebihan di tepi dengan pisau.

Egg Custard ( thanks to Aunty Yochana)

280 gm. fresh milk
160 gm. sugar
3 nos. eggs
1 tsp. rum ( omit)
1/2 tsp. vanilla essence

Method:
(5) For egg custard, heat sugar and milk together. Once sugar dissolves, off heat.
(6) Whisk eggs and pour into the milk mixture. Do not whisk till frothy.
(7) Add in vanilla essece.
( Sift the egg custard and pour into tart moulds and bake at 175C till egg custard sets.

dah lama x enterprem gambo kek...jamu mata je le ye...
pada saper yang nk tau camne kek blueberry tu..ialah kek span coklat atau vanila yg dihiris 3 dan dilapiskan dgn fresh cream dan bluberry filling ...tu je...xde resepi spesel...

ok...thanks for visiting


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net