By: aisyah mrs kay

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 26-Feb-2010 14:47 Email | Share | Bookmark
Apam mekar

 
Quote:

Salam..
resepi ni dipersembahkan khas utk mak ndak teman yg telepon last week nk tanya resepi apam yg cantik merekah..
kebetulan ms ronda-ronda dapo kengkawan terjumpa resepi ni kt dapo Kak Wattie Ismail yg dok kt penang tu...
b4 bagi resepi kena le test dulu kan..so ini le hasilnya..mmg gebu dn merekah cantik..sama mcm yg jual kt pasar malam tu...cuma di tekak teman ni rasa cam kurang lemak..rasanya kalo mkn ngan kelapa parut lagi sedap kot...jd rasanya cam puteri ayu gitu...memandai-mandai je teman nih...jangan mareeeee

APAM WARNA WARNI / APAM MEREKAH / APAM MEKAR (thanks to Kak Wattie and Kak Liza..)

Bahan2
250 gm gula - kurangkan kalau tidak suka manis
2 biji telur
1 sk esen vanila
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 sk ovalette
pewarna - ikut suka
acuan kertas(papercup) secukupnya

Cara2
1. Panaskan kukusan. Sebaik2nya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
4. Masukkan ovalette dan pukul lagi.
5. Masukkan tepung dan susu berselang seli sambil dipukul sehingga gebu.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kepada 3 bahagian)
7. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
8. Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya)
9. Letakkan papercup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam papercup tersebut.
10. Kukus selama 10-15 minit (bergantung kepada saiz papercup)
11. Siap untuk dihidangkan.
NOTA:
jika tak mahu warna -warni..just masukkan coklat cair sebahagian adunan dan sebahagian lagi biarkan plain [warna asal]..
dan masukkan dua-dua dalam paper-cup dan kukus saperti biasa dengan api besar..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net